»
S
I
D
E
B
A
R
«
1 Decembrie
Dec 1st, 2011 by andras
Anul trecut nu mi-a iesit. Si a fost pentru prima oara cand mi-am propus. Deci anul asta e musai sa se intample prima sarabatorire a Zilei Nationale, altfel decat cele estivale dinaintea lui 1990.

Ziua e frumoasa. Pietonul convins lasa masina acasa si urca intr-un autobuz parte a unui trafic la fel de intens precum in zilele de lucru si, cu ocazia asta, purcede la insemnari de teren.
- Multe, foarte multe masini echipate cu elemente de identitate vizuala in spiritul momentului: steaguri, stegulete, autocolante etc. E (de) bine.
- Nici un pic de loc in mijloacele de transport, aglomeratie in trafic, ambuteiaj in zona Charles de Gaulle. Nimic neobisnuit, face parte din cotidian.
- In Herastrau, angajatii serviciului de specialitate toaleteaza spatiul verde: strang frunze, gunoaie, sunt mobilizati de festivismul autoritatilor publice care imi pare usor dizgratios cand multimea inunda aleile si trotuarele.
- Nu doar dizgratios. Intolerabil! Au blocat bd. Maresal Prezan, care a fost transformat in parcare ad-hoc (pentru notabilitati, cum altfel?). Pe carosabil sunt stationate cateva zeci de vehicule iar acccesul sutelor si miilor de pietoni se face exclusiv pe trotuare (care, la un loc) abia acopera jumatate din suprafata arterei de circulatie. Nimic nou, acelasi barbarism traditional romanesc.
- Poate ca nu inteleg eu, totusi. Momente de mobilizare colectiva, de identificare cu valorile nationale formal recunoscute si cu elementele identitare sunt aproape inexistente la romani. 1 decembrie este/era o ocazie excelenta de intretinere a sentimentului national si de exersare a posibilului atasament patriotic. Or si daca intr-un astfel de context tu (ca stat) gandesti prost, actionezi fara rost si performezi execrabil, atunci cum muma drapelului national sa-ti apropii cetatenii? Macar acum sa fi fost posibile conditii decente de vizualizare a paradei militare sau a intregului ceremonial!
- Bine ca functioneaza semafoarele! Verde pentru parada, rosu pentru pietoni.
- Copiii, multi copii, de parca au venit cu clasa. De fapt, suspectez gramada asta de pustani de gradinita ca-s echipati cu tot cu educatoarele din dotare.
- De cel putin 45 de minute, transportoare, tancuri, autocamioane, autospeciale etc. stau cu motoarele pornite, in asteptarea startului. Nu zic de economie, constrangeri bugetare, recesiune, costuri si alte alea. Doar de mediu si de inhalarea de noxe. De nepretuit!
- Si aici sunt suprins de numarul mare de insemne patriotice. Am vazut chiar si steaguri colorate pe bucati de hartie. Si cizmulite tricolore!
- Artileria intarata publicul. De fapt, constat ca puberii de pe langa mine au chiar foarte mult habar despre masinariile, motoarele si armele ce trec prin fata poporului.
- Artileria grea il amuteste. Chiar se face liniste mormantala pentru cateva secunde bune, la trecerea lansatoarelor de rachete. Noroc cu copiii astia mici pusi sa aplaude veseli simbolurile belicoase ale statului.
- Aceiasi puberi fac spectacol la trecerea echipajelor SRI, cu o reprezentare zdravana a sexului frumos. Sexul frumos face sexul tare, bai! si Iti dai seama daca te prind astea!? sau Asta o fi uniforma obligatorie pentru tot timpul anului? Nasol pe timp de vara, cand mai bine prinde un sutien misto.
- La un moment dat, unul dintre soldatii din trupele antitero incal(e)ca eticheta si saluta publicul. Usoara ondulare a mainii drepte, viguroasa. Si ii mai citesc si un zambet in coltul gurii ascuns de cagula.
- Cabalinele chiar se bucura. Iar trapul ar deveni galop, dac-ar fi dupa ele, din cate bag seama.
- De fapt, unii dintre cai se bucura atat de mult incat umplu de gloante asfaltul. Sau creeaza contextul pentru o trecere in forta a celei mai glorioase forte: echipajul de salubritate.
- Au trecut vreo 10 minute de la finalul paradei si telefoanele inca nu functioneaza.
- Zdrangane insa din instalatia de amplificare un repertoriu patriotic post-parada: Treceti, batalioane romane, Carpatii si Ciocarlia plus Tu, Ardeal. Asta din urma, intr-o varianta foarte diluata, gen Hrusca. Poate chiar el.
»  Substance: ABlog.ro   »  Style: Ahren Ahimsa

Beautiful singles in your area. Meet them now!